zaterdag 1 maart 2014

Nieuw Zeeland - Dag 18 (01-03-2014)


Het was koud vannacht, erg koud zelfs maar de wekker doet zijn plicht en maakt ons op tijd wakker, we draaien ons nog 1 keer om maar moeten er dan echt uit. Vandaag is het zover en gaan we samen voor het eerst een vlucht in een Helikopter maken en gaan we wandelen op de gletsjer.
We maken een ontbijtje klaar in de gezamenlijke ruimte, treffen nog een stel uit Ierland en knopen een praatje aan, de dame van het stel gaat ook met de helikopter op pad maar doet geen hike maar "slechts" een rondvlucht.
We kletsen nog wat en gaan dan op pad, we draaien van de camping af, slaan 2 keer af en staan op het parkeerterrein in de buurt van het heli kantoor. We lopen naar binnen, melden ons en krijgen te horen dat we wat te vroeg zijn, we moeten ook beide een fles water meenemen, dat moeten we nog even regelen. We doen de noodzakelijke aankopen en melden ons weer, we zijn nu op tijd kunnen ons inschrijven en moeten nog even aangeven of we ook wat mankeren (lichamelijk) we worden gewogen en moeten weer wachten. Even later worden we opgehaald en worden we naar een gebouwtje geleid naast de landingsplaatsen voor de Heli's.

We krijgen de juiste waterdichte kledij aangepast, krijgen een paar waterdichte, warme schoenen en kunnen ons omkleden. Daarna is het wachten op de Heli die ons naar de gletsjer zal brengen. 
Het is tijd, we worden verdeeld in groepjes en Yvonne mag voorin zitten bij de piloot, nadat ze beloofd heeft niet aan de knopjes te komen. 
De Heli landt, de vorige ploeg moet uitstappen en wij instappen, de veiligheidsriemen vast en dan gaan we ook al de lucht in. De piloot maakt er een mooi ritje van, draait nog wat extra rondjes en maakt aanstalten om te landen op de gletsjer, moet even wachten tot de vorige Heli vertrekt en maakt een schijnlanding op een andere plek, doet een touchdown en stijgt weer op.
Wij zijn nu te plek en moeten uitstappen, de gids wacht ons op en legt ons uit hoe we de spikes onder de schoenen moeten zetten en gaan na een korte uitleg op pad met de gids.

Het is fantastisch! Het is niet met woorden te bevatten maar het is een fantastische belevenis, we lopen een 2 uur over de gletsjer, gaan nog met behulp van een touw door een grot in de gletsjer, bekijken een grote waterval en genieten van de ervaring.

Na twee uur, welke veel te snel voorbij zijn, moeten we weer terug naar de Heli.

We stijgen weer in en vertrekken voor de terugreis, ook deze piloot doet zijn best en draait nog wat extra bochtjes, een super ervaring!

Tegen drie uur zijn we weer terug op de vertrekplaats en kunnen we de warme kleding uitdoen en bijkomen van deze belevenis. Het was elke NZ dollar meer dan waard!

De waterdichte kleding en schoenen aantrekken naast het Helipad.


De Helicopters zijn er klaar voor.


Prachtgezicht vanuit de Helicopter.


De eerste blik op de gletsjer


Uitstappen op de gletsjer


Wij zijn er klaar voor, we staan hier naast het GPS baken op de gletsjer


Mooie scheuren in de gletsjer


Klauteren en klimmen


In een IJSgrot


Samen met de gids op de foto





Yvonne is klaar voor de afdaling in/door de ijsgrot.


Op weg naar een waterval.


Uitkijken waar je loopt.


De waterval.




De ploeg voor ons stijgt al op.


Yvonne is op haar gemak.


On the road again



Even klauteren naar het strand




Een erg lange one lane bridge met passeer stukken


Te plak op Haast.

We halen een bak koffie, eten wat en zetten af richting Haast, daar willen we overnachten zodat we morgen richting Makarora kunnen, maar misschien lukt het wel om door te  rijden naar Makarora, dat is een illusie, als we in Haast zijn blijkt dat de weg naar Makarora afgesloten is ´s avonds vanwege vallend gesteente, het is te gevaarlijk om bij nacht te rijden, we moeten dus slapen in Haast, even de App checken en we kiezen voor de Motor Lodge. Ligt vlak bij het bruisend hart van Haast maar krijgt goede recensies. We checken in en drinken wat, besluiten dat we nog eten moeten koken en gaan naar de gezamenlijke keuken. Daar treffen we een paar Nederlandse meiden die ons aan de praat houden, erg gezellig maar als het 9 uur is wordt het toch echt tijd om het eten klaar te maken.
Tegen half 10 kunnen we eten en nog de dag van vandaag in een stukkie vatten.

Tijd voor de hangmat, morgen weer een dag.

2 opmerkingen:

  1. Mooi hoor zon ijspartij dan wel handy ijzers onder de schoenen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto's en de stukjes die er bij staan zijn heel informatief en leuk. Fijne dagen nog

    BeantwoordenVerwijderen