maandag 24 februari 2014

Nieuw Zeeland - Dag 12 (23-02-2014)

We doen rustig aan vanochtend, rustig douchen in een douchecabine waar ze op andere campings 2 van maken. Daarna lekker ontbijten en een rugzakje pakken met een trui en zonnebrand want we gaan met de bus naar Wellington. Omdat er een of andere hardloop run is, zal het erg druk zijn is ons verteld bij de receptie maar met een dagpas van de bus kunnen wij voordelig en relaxed heen en terug komen. Zo gezegd zo gedaan, we nemen de bus van 11.00uur en zijn een half uurtje later in het centrum van Wellington. Zoeken eerst het Tourist Information centrum op en scoren een kaartje van het stadscentrum.
Een van de dingen die je niet mag missen in Wellington is een ritje met de cable car. Die is zo gevonden en we kopen een kaartje voor alleen up-hill. Naar beneden toe gaan we lopen door de botanische tuinen. De rit met de cable car duurt niet lang maar is erg leuk en als je dit moet lopen heb je er nog een hele klim aan.
Er gaan 2 cable cars op en neer, waarbij de ene wagon werkt als een contragewicht voor de andere. In het midden van de route passeren ze elkaar.
Boven gekomen maken we uiteraard wat foto's van de nu weer naar beneden vertrekkende wagon. Daarna bekijken we het cable car museum. Dit doet ons erg aan San Fransico
denken, alleen rijden daar veel meer cable cars, hier is maar een "spoor".


De Cable Car van binnen.


en van buiten weer op weg naar beneden.


Deze Cable Car is meer dan 100 jaar oud en wordt alleen nog gebruikt als display in het museum. De bankjes staan wat schef zodat de passagier recht zit als de Cable Car op het spoor staat.

Als we zijn uitgekeken nemen we de snelste route door de botanische tuinen naar beneden om naar het Parlement te gaan. We komen nog voorbij het Carter Observatory maar slaan de planetoriumshow over.


het Observatorium

Tja het Parlement; dit is een complex van 3 gebouwen waarbij de nieuwste de modernste is en op een bijenkorf lijkt, bijgenaamd 'Beehive'.
Ernaast staat het Parliament House, dit is het politieke hart van Nieuw-Zeeland. Daar weer naast staat de bibliotheek. Nadat we een paar kiekjes hebben gemaakt gaan we toch maar eens kijken of nog met een rondleiding mee kunnen. Dat treft, over een kwartier start er weer een. We moeten langs een strenge controle ,als op het vliegveld en Severinus moet zijn leatherman (zakmes) inleveren. Hij mag hem na de tour weer ophalen, dat geldt ook voor onze rugzak inclusief fototoestel en telefoons.
En dat was jammer, want wat was dit mooi van binnen. Het 'Beehive' met wanden van marmer en een zaal waar men gasten en sprekers ontvangt waar ook Willem Alexander heeft gestaan, nu onze koning wist de gids ons te vertellen. We gaan naar de kelder en zien hoe deze gebouwen aardbeving proof zijn gemaakt. Maar helaas geen foto's.

Ook de rest was indrukwekkend, zeker de fraai versierde Maori Room die er speciaal is om te vergaderen over wetswijzingen betreffende Maori-zaken. Ook geen foto's.
Eenmaal weer buiten, nog maar een kiekje van de buitenkant.


Links de Beehive (daar zit de regering) en rechts het gebouw waar het parlement vergaderd (onze 2e kamer)

We gaan weer richting hartje stad en lopen door naar de waterkant, komen terecht op de Queens Wharf. Ontzettend gezellige kades met overal barretjes en eetcafee's.


Hier toveren ze oude bank gebouwen om tot winkelcentra. Hier een oud pand van de Bank Of New Zealand


Queens Wharf

Lekker even ergens iets drinken met een klein hapje erbij. Kunnen we daarna weer rustig verder slenteren over de kades. Zien we dit schip liggen die in Schotland
gebouwd is en met de kraan omhoog hier naar toe gevaren is.....dat die niet gekapseisd is.


Hier lijkt die kraan nog niet zo groot.


als je er bij staat is ie dat wel. Het is een stoomkraan, gemonteerd op een stoomschip dat op eigen kracht van Schotland naar New Zealnd gevaren is.

Lopen terug naar het begin van de kades en eten iets in een van de barretjes, waar ze onze smaak muziek draaien... "oude meuk". Het was lekker en gezellig, we pakken de bus van 21.00 terug. Als we terug op de camping zijn, vinden wij het leuk geweest en gaan naar bed. Morgen gaat de wekker vroeg want we moeten met de ferry mee!
 

Queens Wharf 


Dit soort uitspraken bevallen ons wel.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten