donderdag 20 februari 2014

Nieuw Zeeland - Dag 7 (18-02-2014)

Het plan voor vandaag is om een mooi stuk naar het zuiden te rijden, in ieder geval voorbij Auckland. Maar voordat we echt aftrappen gaan we eerst nog naar de Waitangi Treaty Grounds. Dat stukje Maori geschiedenis kunnen we niet overslaan.
Hier is in 1840 het verdrag getekend tussen de Engelsen en de Maori hoofden. Dat verdrag betekende de start voor Nieuw Zeeland als een land.


De Maori's gebruikten tijdens hun oorlogen de oorlogs kano. Speciale kano's die bedoeld waren voor de aan en afvoer van Maori strijders. Je ziet het er niet aan zo op de foto maar deze is een kleine 40 meter lang, dat is zolang als de Oldehove hoog is.... Gekapt uit een aantal bomen, dus boom vellen en dan de boel uithollen, voor een dergelijk ekano hadden ze 3 bomen nodig, die stukken moesten dan natuurlijk weer aan elkaar gezet worden en dat moest dan ook nog een beetje waterdicht zijn. Geen domme jongens die Maori's en dat alles zonder moderne machinerie, slechts een bijl en wat touw.


1 oorlogskano is geen oorlogskano, hier liggen er nog 2


de grootste kano (van de eerste foto) ligt uiteraard onder een passende overkapping, ook versierd met veel houtsnijwerk.





De rijk versierde steven van een oorlogskano


in zulke huisjes woonden de Maori's, dat is gien westeinde nou?


Het huis van de eerste gezagsdrager in Nieuw Zeeland, hier werd het het verdrag met de Maori's opgesteld en getekend.


deze mast is geplaatst bij de 100 jarige herdenking, de 3 vlaggen die in Nieuw Zeeland dienst hebben gedaan hangen erin. Bovenin de vlag van Nieuw Zeeland, links en rechts de Union Jack en de allereerste vlag van Nieuw Zeeland de vlag van de verenigde stammen.


rijk houtsnijwerk in het gemeenschapshuis.


dit is de buitenkant van het gemeenschapshuis.


Groot hoor!

We zijn uitgekeken en starten de lange reis over weg nummer 1 naar het zuiden. Dat betekend vooral veel doorrijden, anders schiet het niet op en komen we niet voorbij Auckland.
Onderweg zien we een prachtig mooi breed strand bij Orewa maar we moeten doorrijden. Maar goed ook want in Auckland komen we precies in de spits terecht. Het duurt lang voordat we Auckland uit zijn maar dat lukt en op een mooi moment slaan we af en gaan wegnummer 2, oost op richting het plaatsje Thames. Dit ligt aan het begin van het schiereland Peninsula. Hier gaan we vandaag slapen, na een lange reis van ruim 300 km. Dat is echt anders dan 300 km in Nederland, geloof ons maar!


het uitzicht blijft mooi.


Grote Houttrucks komen we regelmatig tegen.


Het strand bij Orewa.


Auckland vanaf de ringweg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten